Registreer domeinnaam varianten op je (bedrijfs-)domeinnaam

Onlangs in het nieuws: “Pas op voor nep webshops!” (site: RTLnieuws.nl). Criminelen zetten nep webshops op, onwetende mensen bestellen klakkeloos omdat de website wel erg realistisch is en de prijzen extreem laag. Wat in de berichtgeving wordt weggelaten is het feit dat de criminelen ook gebruik maken van domeinnamen die de verwarring groter maken. Wat dacht je van dixons-aanbieding.com en dixons-today.com. Vervolgens een website nagenoeg helemaal nagemaakt van het origineel op www.dixons.nl. De les van vandaag: Registreer domeinnaam varianten van je bedrijfs- of merknaam als domeinnaam.

Typosquatting

Een simpele vorm van domeinnamen misbruik is “typosquatting”. Hierbij registreren (vaak malafide) mensen varianten vast op jouw domeinnaam. Mensen die de domeinnaam verkeerd intikken worden omgeleid naar een website die voorzien kan zijn van Malware. Dat is de foute variant. Maar wat te denken van gooogle.nl (let op de ‘o’). Deze website leidt je naar een website van Hosting provider Perrit. Is dat fout? Nou netjes is het zeker niet. Maar zodra je de domeinnaam gaat registreren pleeg je vaak wel inbreuk op het merkenrecht. Het is echter aan Google om dit aan te vechten en kost hoop tijd en geld, maar daarover straks meer.

DigiD.nl en Digi-D.nl

Een erger voorbeeld van typosquatting betreft onze overheid! Zoek de verschillen in deze domeinnamen: digid.nl en digi-d.nl. Eerstgenoemde is van onze eigen overheid. Digi-D.nl is echter van het gelijknamige reclamebureau uit Waalwijk. Het reclamebureau wordt – volgens eigen zeggen – bedolven onder allemaal privacy gevoelige informatie in zijn e-mail box. Want wat blijkt, zelfs diverse gemeentes (zie onderstaande tweet) hebben op hun eigen website een link verwijzing naar de verkeerde (!!) website. Op deze manier worden burgers door onze eigen overheid om de tuin geleid! De ondernemer krijgt geen gehoor bij de overheid en gebruikt Twitter maar om mensen te waarschuwen.

Digid.nl was overigens voor het eerst geregistreerd op 12 juni 2002 en digi-d.nl op 9 februari 2003. (bron: https://www.sidn.nl/). In februari 2003 zal de ondernemer achter Digi-D te goeder trouw de domeinnaam hebben vastgelegd. De overheid begon namelijk eerst in 2003 met BurgerPin en heeft pas op 5 oktober 2004 de naam gewijzigd in DigiD. Vanaf 1 januari 2005 is DigiD officieel van start gegaan. (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/DigiD).

Tip 1 – Bescherm je merk

Leg je merk en/of bedrijfsnaam vast als geregistreerd merk. Hiermee sta je juridisch sterker tegen iedereen die misbruik maakt van jouw bedrijfs- of merknaam. Een registratie per merk die geldig is in de gehele Benelux is zelfstandig te doen vanaf € 240,00 voor 10 (!) jaar. Raadpleeg de website van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Zij zijn het officiële bureau voor de registratie van merken, modellen en tekeningen in de Benelux.

Tip 2 – gebruik Domeinnaambewakingsservice

De SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) – de instantie achter de .nl domeinnamen – heeft sinds vorig jaar de dienst Domeinnaambewakingsservice (DBS) in het leven geroepen. Het is een monitoringservice om typosquats, en domeinnamen waarin een merknaam verwerkt, is op te sporen. DBS controleert – realtime (!) – met een rechtstreekse koppeling met de .nl-database misbruik rondom een merknaam. Meer informatie over deze dienst vind je hier.

Tip 3 – Denk zelf na over mogelijke varianten

Pak pen en papier of de computer en ga alleen of met je collega’s nadenken over varianten voor domeinnamen. Denk niet alleen aan varianten met of zonder het ‘-‘ teken, maar pak ook varianten met uw bedrijfsnaam gevolgd of voorafgegaan door woorden zoals ‘shop’ en ‘winkel’. Registreer zelf zoveel mogelijk varianten op je domeinnamen. Vergeet daarbij ook de buitenlandse varianten zoals .com, .eu, .net, .info niet.

Conclusie

Imagoschade – bij misbruik van je bedrijfsnaam of merk – is niet in geld uit te drukken. Dit is voor de ene ondernemer erger dan voor de andere.
Een advocaat gespecialiseerd in ict- en merken recht om misbruik aan te pakken kost al gauw € 200,00 – € 300,00 exclusief BTW per uur! En dit is vaak ‘mosterd na de maaltijd’.
Een domeinnaam registratie is al mogelijk vanaf € 3,99 voor het 1e jaar bij een .NL domeinnaam. Mijn mening: bezuinig niet op je domeinnamen! Verdiep je er in of laat de ICT of Marketing afdeling het oppakken. Mis je kennis en expertise, huur deze dan in!

Mijn inziens wegen de kosten van extra domeinnaam registraties en het deponeren van je merk niet op tegen kosten van een advocaat en geleden imagoschade! Doe er je voordeel mee!

Hans

Hans is werkzaam in de IT. Was vroeger eigenaar van een webhosting bedrijf. Om bij te blijven met de hosting technieken begonnen met dit blog. Schrijft zeer regelmatig onregelmatig.