Grafiek met mijn rendement in 1 maand

15% rendement in één maand?

Ik heb al heel lang echt eens een artikel willen schrijven met zo’n clickbait titel. Maar het is echt zo: in precies één maand maakte ik met € 150,00 een rendement van 15%. Hoe ik dat deed lees je hier en meestal ben ik niet zo gelukkig met speculeren. Want dat is het wat ik deed… speculeren in crypto geld!

18 november 2020 krijg ik de vraag van een goede vriend een appje: “En, wat denk jij? Gaat de bitcoin volgend jaar 300.000 aantikken?”. “Nee” was mijn antwoord. Maar uiteraard was mijn interesse gewekt en volgende een leuke discussie. Bleek dat hij zelf € 100,00 in Bitcoins had gestopt. Of ik zelf ook niet mee moest doen? Want dit was de kans. Dit was de once-in-a-lifetime opportunity. “Mark my words” zei hij vetgedrukt tot slot van ons gesprek.

Whatsapp screenshot over de waarde van bitcoin

Aandelen

Ik gaf er geen aandacht verder aan. Tot twee dagen later. Ik las ergens over Bitcoins en dat het toch weer aan het stijgen was en een nieuwe ATH (AllTimeHigh) in aantocht was. Het begon toch te kriebelen. Maar ja, ik had begin dit jaar aandelen Air France – KLM én Shell gekocht. Voor de lockdown dat wel. Nou mag jij raden welke aandelen het niet goed deden de eerste paar maanden? Precies! Ik had beter PostNL kunnen kopen of AH (eigenaar Bol.com). Dus ik had mijzelf weer pijnlijk duidelijk gemaakt dat speculeren niet mijn sterkste punt is.

Maar ja…. Als ik nu niet instap mis ik een grote kans. Of niet? Lastig dus. En spannend. Toch ging ik op onderzoek uit hoe ik Bitcoins kon kopen. Hoe ik ermee kon handelen. En ik kwam uit bij het Nederlandse Bitvavo. Ze waren net op 17 november 2020 door De Nederlandse Bank goedgekeurd. Na al die jaren is de Nederlandse overheid namelijk één van de eerste landen die Bitcoins wil reguleren. En dus zijn er regels opgesteld, een identificatieplicht en staan de cryptohuizen onder toezicht.

Voor de bijl

Overzicht van mijn twee geld stortingen

Ja hoor. Daar ging ik. € 100,00 gestort. Gelijk Bitcoins gekocht. Nog geen 15 minuten later: “Ja, maar die andere munten Ethereum en Waves gaan eigenlijk ook best goed.” Hoppa weer € 50,00 gestort en dan maar Ethereum en Waves ook gekocht.
Twee uur later dacht ik: “Waarom laat jij je toch ook altijd zo gaan?”. Had ik weer. € 150,00 gestort, transactie kosten waren gelukkig gratis, ging die zooi natuurlijk in de min. Rode cijfers. Ik weer spijt natuurlijk. “Sukkel” dacht ik ook nog.

Ik heb dat ook in het casino. Ga ik daar heen met € 100,00, in de hoop er als miljonair vandaan te komen. Gewoon een fiche op rood, willekeurig getal en dan maar hopen dat je 35 x plus je inzet krijgt. Of dat je € 5,00 in de mega jackpot speelautomaat gooit en hoopt op de landelijke uitbetaling. Want ja, een stel uit Nijmegen won in oktober nog bijna 2 mijloen euro. Waarom ik dus niet?
Het resultaat. Veel te gezellig, soms win je wat, vaker verlies. Nog even € 50 erbij. Ik krijg echt meer geluk. Eind van de avond: Dag € 150,00. Gelukkig hou ik de schade beperkt hoor. Ik hoef nog niet naar de Jellinek toe.

Grafieken

Twee dagen later. Mijn cryptomunt Waves staan 15% in de min. Ik denk gelijk weg met die bende. Dus ik verkoop mijn € 25,00 inleg en krijg € 21,14 terug. Goede deal > NOT. Die andere munt stijgt en is stabieler lees. Dus hoppa die € 21 maar in de Ethereum. De Bitcoin gaat stabiel omhoog. 24 november weer op winst. 27 november stond ik zwaar op verlies. Gek werd ik ervan. Deze keer hield ik mjn hoofd koel en deed ik niets. “wie geknipt wordt moet stil zitten” schijnt een beursgezegde te zijn. Dus niets meer doen. En maar wachten welke kant het opgaat. Eigenlijk al een beetje afscheid genomen van mijn inzet.

Op 1 december weer winst. Op dat moment gaat een record uit 2017 aan flarden. Om vervolgens op 11 december weer verlies te hebben. Maar opeens gaat de boel de goede kant op. Beide munten gaan in 5 dagen zachtjes omhoog. Maar op 17 december 2020 is er weer een nieuw record. 1 Bitcoin kost dan meer dan $ 23.400,00. Een stijging van 200% in één (1!) jaar tijd.
De vorige keer na het behalen van het record in 2017 ging de Bitcoin (en de alternatieve munten) keihard onderuit. Van zo’n $ 19.000,00 naar zo’n $ 3.400,00 in 1 jaar tijd.

Uitstappen en cashen

Toen ik vanmorgen (20 december) keek naar de koers realiseerde ik dat ik op 20 november was ingestapt én een rendement had behaald van dik 15%. In één (!) maand tijd. Er is geen bank meer die je zo’n rente geeft. Sterker nog ik krijg op mijn ING rekening helemaal geen rente meer en vanmorgen een mail dat de bankkosten per 1 maart 2021 weer omhoog gaan. Niemand kan voorspellen wat er nu gaat gebeuren met de Bitcoin. De optimisten zeggen dat het gaat doorstijgen. Organisaties als Paypal laat jou vanaf 2021 ook via hun Bitcoins en andere cryptocurrency kopen. De amerikaanse bank JP Morgan voorspelt dat de Bitcoin naar $ 140.000,00 gaat en heeft zelfs een eigen munt ontworpen á la Bitcoin en deze heet de JPM Coin. Allemaal signalen dat het vertrouwen en geloof in Bitcoin toeneemt (en dus ook de waarde ervan schijnbaar).

Ik wacht daar niet op. Ik ben uitgestapt. Ik gok op een flinke klap omlaag net als de vorige keer. Dus ik heb vanmorgen al mijn cryptocurrency verkocht en een winst gemaakt van zo’n € 22,00. Was het de moeite waard? Nou ik vond het enerzijds leuk om die koers en het nieuws over cryptocurrency te volgen. Anderzijds werd ik er ook onrustig van. En als ik dan een getal zie van 15% rendement denk ik: Yes Yes Yes!!! Maar dit had ik dan moeten doen met € 15.000,00 (heb ik niet) en niet met € 150,00. Maar goed van de winst kunnen we vanavond naar de kroeg… oh nee … wacht… #lockdown.


Hans

Hans is werkzaam in de IT. Was vroeger eigenaar van een webhosting bedrijf. Om bij te blijven met de hosting technieken begonnen met dit blog. Schrijft zeer regelmatig onregelmatig.