Dingen die je ooit hebt geleerd en opeens herontdekt

Zo… ben je nieuwsgierig geworden? Ja, want vanavond heb ik iets gedaan wat ik al lang niet meer had gedaan en had geleerd van mijn Vader. Vader is al een paar jaar niet meer, maar toch leeft een aantal van zijn dingen die hij mij heeft bijgebracht voort.

Huisgenoot en ik roken. De één meer dan de ander. Wat krijg je daarvan? Ja ja, niet-rokers ik weet het… allerlei enge ziektes, korter leven en meer van dat soort ongein. Dat bedoelde ik dus niet.
Je krijgt er gelige tanden van. En dat is “jakkiebah” zoals Huisgenoot wel eens mooi pleegt te zeggen.

Ik zelf irriteerde mij er ook al wel eens aan bij mij zelf, maar nu zag ik die gele tanden ook bij Huisgenoot en dacht ik aan de oplossing.

Die oplossing heb ik ooit vroeger geleerd van mijn Vader. Namelijk poetsen met Jif. Haha, ben je er nog? Maar het is een wonder middel! Ik dacht er al langer aan en stelde het telkens uit.

Dus ik op zoek naar de Jif. Nou die had ik niet, maar de Euroshopper is een goed alternatief, al smaakt die minder dan de originele Jif heb ik vanavond ontdekt. Zo zie je, smaken verschillen.

Huisgenoot had zoiets van: “Huh :-S”. Maar toen hij mij zag poetsen had hij zoiets van: “Dan zal het wel kunnen” en prompt stonden wij met zijn tweeën boven de wasbak te schrobben dat het een lieve lust was.

De gebruiksaanwijzing voor tanden poetsen met Jif? Simpel : pak een tandenborstel. Doe er rijkelijk Jif (of soortgelijk middel) op. Poets zoals je normaal doet. Mag ook wat langer dan normaal hoor. Slik die rommel niet door, want daar is Jif niet voor gemaakt. Spoel daarna (en gorgel er eventueel bij) flink je mond met veel water. Daarna nog even met normale tandpasta poetsen.

Resultaat: Wittere tanden en super glad!

De dont’s: Niet elke dag doen, want daar heeft onze lieve Heer het glazuur van je tanden niet op bedacht. 2-3 keer per jaar is voldoende. Hoewel ik vroeger volgens mij echt vaker met Jif heb gepoetst in een jaar, maar zover reikt mijn geheugen niet.

Andere tip die ik van Vader heb geleerd, maar nog niet heb geprobeerd:
Peilstok uit een motorblok halen, vervolgens langs je lippen halen en dan de olie tussen tong en gehemelte ‘proeven’. En néé dat is niet om te proeven of de olie niet uit een frietpan komt, maar om te kijken of er geen ijzerdeeltjes in het blok zitten. Dat kan namelijk duiden op (overmatige) slijtage en op een (toekomstige) vastloper.

Ik vrees dat ik ga zorgen dat ik die tip nooit hoef uit te halen, maar ja, uitsluiten kun je niks in het leven!

Wat hebben jullie vroeger geleerd en overgebracht aan anderen of zelf (her-)ontdekt?

Hans

Hans is werkzaam in de IT. Was vroeger eigenaar van een webhosting bedrijf. Om bij te blijven met de hosting technieken begonnen met dit blog. Schrijft zeer regelmatig onregelmatig.