Heb je een vrije wil of wordt alles bepaald?

Terwijl Dino Constantino op de bank languit ligt te kijken naar Real Huppeldepup tegen Tottenham Hottentot als een ras echte macho man heb ik maar eens bedacht dat ik eens een stukje ga schrijven op onze website.

Lekker met Peter Koelewijn (Album: “Mijn Mooiste Liedjes”) op de oordopjes ga ik het eens hebben over vrije wil of wordt alles bepaald?

En ja ik geef toe dat de laatste paar verhalen op andershans.nl wat serieuzer van aard zijn dan je wellicht gewend bent. Waarom dat is? Géén idee! Ondanks dat het lekker gaat hier en er genoeg grappige dingen beleefd worden wordt het niet altijd opgeschreven. Stom hè?

Maar goed, waarom vrije wil of niet. Nou dat komt omdat Dominic en ik zondag avond naar de film “The Adjustment Bureau” zijn geweest in één van de lelijkste bioscoopzalen in Hilversum. Ik zal de naam, locatie en zaalnummer maar niet noemen, want Google is onverbiddelijk en onthoudt alles. Dat verdient zo’n hardwerkende ondernemer ook weer niet.

“The Adjustment Bureau” is een film met Matt Damon in de hoofdrol (dat op zich is al een aanrader, maar dat zal aan mij liggen, hihi). Matt speelt een politicus die elke keer op moment suprème weer verknalt om een verkiezing te winnen. Dan opeens komen er knakkers met hoeden (daarover straks meer) en moet hij zijn koffie gaan morsen om precies 07:05uur. Dat mislukt en het gevolg is dat zijn voorbestemde pad opeens gaat veranderen. Alle zeilen door mensen met hoeden (zometeen meer over die hoeden) wordt ingezet om zijn levenspad weer goed te krijgen. Dat mislukt ten dele en daardoor komt hij achter iets wat eigenlijk niemand weet.

Wat blijkt? Er is een groep mensen met hoeden (maar daarover zoals gezegd meer) die heel oud zijn en kleine wijzigingen aanbrengen in iemand zijn leven en zorgen dat hij/zij dus op het juiste levenspad blijft. Natuurlijk is er ook weer een mooie dame in het spel en hun mogen (volgens ‘the plan’) niet bij elkaar horen en dus moet alles in het werk gesteld worden om de beide hoofdrol spelers uit elkaars leven te houden.

Toen ik de film ging kijken wist ik niet waar deze over zou gaan. Dat doe ik vaker bij films. Ik kijk bewust geen filmtrailers. Lees zo min mogelijk erover en wil mij laten verrassen. Mocht jij toch de trailer willen bekijken?

Terwijl ik de film vol spanning zat te kijken (er zit ook één naar Inception stukje in, waarbij je een hele zaal vol bioscoop publiek onwijs ziet schrikken) bekroop mij het gevoel dat deze film eigenlijk precies verteld wat ik zelf al jaren denk.

Namelijk ik ben er stellig van overtuigd dat er iemand of iets is die een kaartenbak heeft en per persoon een vooropgesteld levensplan heeft. Is dat God, Allah of de Voorzitter of een van zijn onderdanen? Zijn het engelen? Geen idee. Ik ben geen heiden of ongelovige. Gedoopt en 1e communie gedaan met een Rooms Katholieke achtergrond. Maar om nou te zeggen dat ik volgens de bijbel leef. Denk het zeer zeker niet!

Toch denk ik dat “er meer tussen hemel en aarde is”. En daarom denk ik dus ook dat dingen voorbestemd zijn. Zijn bedacht. Klaar staan. Waarom krijgt een goede vriend van mij Lymfeklier kanker terwijl hij getrouwd is met een mooie vrouw en 3 kinderen? Waarom slaan 6-10 personen mijn broertje het ziekenhuis van Sydney in terwijl hij opkomt voor zijn eigen spullen en dat van zijn buren? Waarom ben ik in Hilversum gaan wonen en in de hostelarij beland?

Kortom ik ben van mening (en ja, die mening delen heel veel mensen niet met mij) dat alles in grote lijnen vast staat. Ik ben er ook van overtuigd dat mensen door die ‘gebeurtenissen’ dingen moet leren. Zichzelf moeten perfectioneren. Wat mij dan ook weer gelijk bezig houdt is waarom wij dan (zoals ik het dus zie) dingen moeten leren. Moeten wij net zolang geboren worden en weer doodgaan, terugkomen, geboren worden en doodgaan, etcetera totdat wij perfect zijn en dan uiteindelijk ergens anders in het universum in een perfecte wereld belanden?

Moeten wij die levenslessen leren – tot in den treure – en dan uiteindelijk zelf een man met een hoed worden en – soms – ingrijpen in andermans leven en zijn/haar leven bijsturen. In dienst van “The Adjustment Bureau”.

Of heeft een mens een eigen vrije wil en kan hij/zij doen wat hij zelf wil? Zelf keuzes maken? Tuurlijk kan, mag en maakt een mens zijn eigen keuzes! Ik zelf maak ook keuzes. Sommige daarvan zijn goed, sommige daarvan zijn niet handig, stom of dom geweest. De gevolgen (positief of negatief) heb ik in de afgelopen jaren sinds mijn geboorte mogen meemaken en moeten ondergaan.

Toch krijg ik het idee niet uit mijn hoofd dat juist die keuzes worden ‘ingefluisterd” en waar nodig worden bijgestuurd door een ‘hogere macht’. Wie heeft er zijn/haar mening over en wil dat delen?

Oh ja, die mannen met hoeden kunnen dingen die ik lekker toch niet ga uitleggen, ondanks dat ik dat al wel beloofd had. Daarvoor adviseer ik je om de film zelf maar te gaan kijken. Het is een aanrader!

Hans

Hans is werkzaam in de IT. Was vroeger eigenaar van een webhosting bedrijf. Om bij te blijven met de hosting technieken begonnen met dit blog. Schrijft zeer regelmatig onregelmatig.